lördag 20 december 2008

Julstjärnor

Recept efter förfrågan :-) såg inte din kommentar förrän idag Heidi!

Jag körde dock latmans varianten i år med färdigköpta smördegplattor å barnmats katrinplommonpure, fungerar alldeles ypperligt oxå!!

25 st
Ugnstemperatur 250º
Ingredienser
Smördeg:
4 dl vetemjöl
200 g margarin, kylskåpskallt
½ tsk ättiksprit
4 msk vatten
Garnering, pensling:
katrinplommon!! kan även göras med gelé, fast eller hallonsylt eller äppelmos
ägg för pensling

Fyllning;
150 g katrinplommon
2msk socker
1 dl vatten
Kör ihop i en mixer.

Tillagning
Smördeg: Mät upp mjölet i en skål. Tillsätt margarinet skuret i skivor. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller kniv. Blanda ättiksprit och vatten. Blanda ner det i mjölblandningen och arbeta raskt ihop till en deg. Använd gärna matberedare.
Platta ut degen till en tjock fyrkant. Låt den ligga övertäckt i kylskåp minst 30 min. Kavla ut degplattan till en avlång fyrkant. Vik ihop den först i tre delar på längden, sedan i tre delar från kortsidan. Genom vikningarna blir degen bladig och bakverket högre och luftigare.
Lägg gärna den vikta degen i kylskåp innan den bakas ut, så är den sedan lättare att kavla. Värm ugnen.
Julstjärnor- smörstjärnor: Kavla ut degen till en avlång fyrkant, ca 20x30 cm och 1/2 cm tjock. Skär ut fyrkanter 6x6 cm. Gör ett snitt i varje hörn.
Lägg en klick katrinplommon, gelé, sylt eller äppelmos mitt på varje kaka. Vik varannan flik mot mitten, över fyllningen. Fukta snibbspetsen med lite vatten innan nästa läggs på. Tryck till snibbarna.
Lägg kakorna på plåtar, osmorda eller med bakplåtspapper. Låt dem stå ca 15 min innan de gräddas. Pensla kakorna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8-­10 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar