tisdag 6 januari 2009

6 jan

Vardagen lunkar vidare, det blev ingen promenad igår då fröken sov i mammas famn hela em så det blev en längre runda idag. Vi kom ut på fm vilket är skönare för då e det inte riktigt så kallt som på em. Mamma kunde duscha med en nöjd Molly som låg på golvet jollrande å väntande på sin tur att blöta ner sig. Idag har oxå varit en dag för eftertanke...

Molly var helt hänförd av vattenansamlingen på badbaljans kant, ville gärna klappa å smaka lite. Ljuset skiftningar i vattnet var oxå roliga att jaga, glädjen när hon inser att vattnet plaskar när handen träffar dess yta. Mamma har försökt locka till lek i baljan med har fått föga respons tidigare, men idag var det andra bullar! Mamma hade full sjå med att hålla tösabiten ovanför vattenytan i hennes jagande efter vattnet. Mamma fick ta Molly ur badet för hon började se trött ut å vattnet kallnade.. det har inte hänt innan!

Funderade hur kvinnokroppen egentligen är funtad, denna fantastiska skapelse. Första tiden i graviditetens 9 månader skapar den från en cell som är befruktad ett embryo, som sedan växer å blir ett barn som föds eller rättare sagt trycks ut genom en diameter på 10 cm... Kraftansträngningen är stor å en del kan hålla på länge så både barn å mamma är helt slut, själv hade jag det dock avklarat inom 24 timmar efter första värken. Kvinnokroppen är dock så fiffig att den har ett hormonkalas som i princip gör att kvinnan, den nyblivna mamman kan vara vaken två dygn utan knappt ngn sömn i sitt lyckorus. Bebisen som är helt hjälplös utan föräldrarnas omsorg, gråter för att få sina behov tillfredställda. Gråten får mamma å pappas stresshormon att slås på å vilja tillfredställa barnets behov. Mammakroppen iaf min reagerar kraftigt, den sätter alla sina behov efter barnets... Sitter mamma på toa å Molly sitter hos pappa å börjar gråta "på riktigt" så är det kört för mamma att kunna sköta sina behov särskilt nr 2., det är som tarmen slutar att fungera!! Mollys gråt fick mjölken att "spruta" från brösten, så det gick inte att leva utan amningskupor de första månaderna. Molly hade koliksymtom i ett par veckor, mamma missade att äta första dagen innan hon kom på att ha färdiglagad mat hemma... Barngråten kan oxå orsaka svett å stress, mamman gör allt för att tillfredställa barnet å få det nöjt. Hormonkalaset har en baksida med humörsvängningar, det kan nog varje pappa vittna om. Mammakroppens stora omställning kan ta tid att hänga med i, för mig tog det 5 månader innan jag hittade en balans i humöret, amningen å kroppens prioriteringar.
Avslag, fantomsparkar å sammandragningar i livmodern efteråt är ngt som få har vetskap om när det första gången ger sig in i kampen om att skapa ett liv.. eftergifter som är lätta att bära när man har sitt lilla knytte i sina armar. Ett nytt barn, ett nytt liv!! Aldrig skulle jag byta tillbaka min tillvaro trots 5 månaders brist på sömn och egen tid. (ja jag vet att Molly är snart 6 månader men första tiden då hon låg inne fick vi både sömn å egen tid)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar